Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) "Küresel Ücret Raporu 2014/2015" raporunu yayımladı. Rapora göre son yıllarda yükselen ekonomiler arasında emek gelirinin milli gelirdeki payı Rusya Federasyonu'nda arttı, Türkiye, Çin ve Meksika'da düştü.
ILO, 1999'dan bu yana Türkiye'de emek gelirinin milli gelirdeki payında görülen düşüşün; "artan sermaye akışı, finansal liberalleşme ve ticarette serbestleşme sonrası emek gelirinin imalattaki payında azalış ve düşük ücretli ekonomilerle artan rekabetin oluşturduğu bir bileşimden" kaynaklandığını açıkladı.
Asgari ücret düzelsin
Raporda Türkiye'ye asgari ücret politikalarıyla ilgili, "En olumlu etkiyi sağlamak için asgari ücretler iyi tasarlanmalı ve ekonomik faktörlerle birlikte işçiler ve ailelerinin ihtiyaçlarını dengeleyen bir şekilde düzenlenmeli" denildi.
Türkiye özelinde, 2007 ve 2008'de yapılan mali reformların kayıtlı sektördeki işçiler arasındaki olumlu etkilerine karşın, Türkiye'de çalışma çağındaki nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını kayıt dışı sektörün oluşturduğuna dikkat çekildi.
Raporda, Türkiye'de kayıtlı sektörde ücretli çalışanlar arasındaki ücret eşitsizliğinin azaltılmasının hane halkı gelir eşitsizliği üzerinde sadece orta düzeyde etkiye sahip olduğu belirtildi.
Kadın daha çok çalışıp daha az ücret alıyor
ILO'nun 38 ülkede yaptığı araştırma Avrupa, Rusya ve Brezilya'da çalışan kadınların erkeklerden fazla para kazanmaları gerektiğine işaret ediyor. 26 Avrupa ülkesinde, erkek meslektaşlarına göre daha eğitimli, tecrübeli kadınların bu donanımlarıyla yüzde 0.9 daha fazla ücret almaları gerekiyor ancak gerçek yaşamda görülen ise bunun tersi yönünde, yüzde 18.9 oranında daha az kazandıkları. Brezilya ve Rusya'da da neredeyse oran yüzde 30'larda. Kadın erkek eşitliği politikasıyla öne çıkan Çin'de de kadınlar karşı cinse göre kimi zaman yüzde 22.9 daha az kazanıyor.
Maaşlara yansıyan cinsiyet ayrımcılığında derin uçurumun olduğu ABD'de erkekler ortalama yüz dolar, kadınlar ise 64 dolar civarında kazanıyor.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi 06.12.2014