İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü

Bugün 28 Nisan… Dünyada 30’u aşkın ülkede "anma ve yas” günü olarak kabul edilen bugünü, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2001 yılında "Dünya İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Günü” olarak ilan etmiştir. ILO’nun verilerine göre, dünyada her yıl 2 milyon 300 bin işçi çalışırken hayatını kaybetmekte, her 15 saniyede bir işçi iş cinayetlerine kurban gitmektedir. İş cinayetlerinde Avrupa birincisi ve Dünya üçüncüsü olan Türkiye’de ise, önlenebilir iş kazalarından dolayı yaşamını yitiren emekçilerin sayısı adeta katliamı andırmaktadır. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre, 2014 yılının Ocak ayında 87, Şubat ayında 77, Mart ayında 112 işçi iş kazaları nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerinde ise,  günde yaklaşık 190 iş kazası meydana gelmiş,  bu kazalarda her gün 4 kişi hayatını kaybetmiştir.
İnşaat, tarım ve madencilik sektörleri iş kazalarının en fazla görüldüğü sektörler arasında yerini alıyor. İş kazalarında 3’te 1 gibi ciddi bir oranla ilk sırada yer alan inşaat sektöründe, rekabet işçiler üzerinden oluşuyor ve ucuz işgücü sonucu ucuz ölüm kaçınılmaz oluyor. İş cinayetlerinin sıkça yaşandığı diğer bir sektör olan tarım sektöründe taşımacılık yöntemleri nedeniyle meydana gelen kazalarda birçok emekçinin yaşam hakkı elinden alınıyor. Tarımda elverişsiz barınma koşulları ve zirai ilaç zehirlenmeleri gibi faktörler de işçi ölümlerine davetiye çıkarıyor. Ve madenler… Türkiye’de geçen yıl yaşanan 706 bin iş kazasının 73 bini madenlerde meydana gelirken, burada taşeronlaşma önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Sonuç olarak neden yine değişmiyor; çünkü önlemler ölümlerden maliyetli oluyor… 
Basın-İş Sendikası olarak, insan onuruna yakışan bir çalışma yaşamının mücadelesiyle, Dünyada ve Türkiye’de, çalışırken, alın terini dökerken, hayatını kaybeden bütün emekçileri saygıyla anıyor ve tekrar bütün emekçilere başsağlığı diliyoruz.
BASIN-İŞ SENDİKASI
MERKEZ YÖNETİM KURULU

Son 10 Basın Açıklamaları