'ESNEKLİK ÇÖZÜM DEĞİL'
KEİG raporuna göre, kadın istihdamı için yapılması gereken esnek çalışmayı yaygınlaştırmak değil, bakım yükümlülüğünü kadınların omzundan almak
Türkiye'de kadınların işgücüne katılımı oldukça düşük. OECD ülkelerinde kadın istihdamı oranı ortalama yüzde 65 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 30. AKP hükümeti, uzun süredir kadın istihdamını esnek çalışma ve geçici işçilikle artırmayı hedefleyen bir siyaset izliyor. Son olarak açıklanan 64. Hükümet programında da, "Kısmi zamanlı çalışma, staj, prim desteği gibi araçlarla ve bilgi toplumu şartlarında gelişen yeni işlerle genç ve kadın istihdamını artıracak bir çalışma ortamı oluşturacağız. İşgücü piyasalarına esneklik sağlayan çalışma biçimlerini mevzuata ekleyeceğiz" ifadeleri yer alıyor. Programda sözü edilen çalışma biçimlerinin başında özel istihdam bürolarının geldiği biliniyor. Peki, özel istihdam büroları kadın istihdamı için çözüm mü, yoksa güvencesiz esneklik için tuzak mı? Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu (KEİG) , bu sorunun yanıtını arayan bir rapor hazırladı. İstanbul Taksim'de dün düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklanan raporda, özel istihdam bürolarının tarihi, nasıl çalıştıkları ve bu büroların kadın istihdamına etkileri ele alındı.
İstihdam güvenliği
Raporu sunan Handan Çağlayan'ın verdiği bilgilere göre, Haziran 2015 itibariyle 28 ilde sayısı 482'yi bulan bu bürolar, 10 yılı aşkın süredir faaliyette. Bu bürolar işçi sirkülasyonu ne kadar çoksa o kadar kâr ediyor. Çağlayan, 'iş güvenliği' kavramının yerini 'istihdam güvenliği'ne bıraktığını söylüyor.
Çoğunlukla 20-34 yaş aralığındaki gençleri işe yerleştiren bürolar aracılığıyla iş bulanların yüzde 34'ü kadın. Dünya genelinde bu bürolara başvuranlar arasında orta ve düşük eğitimliler ağırlıktayken, Türkiye'de üniversite mezunları ağırlıkta. İşe yerleştirilen kadınların yüzde 56'sı genç ve eğitim seviyeleri kendileriyle aynı pozisyonda çalışan erkeklere göre daha yüksek. Ama kadınlar genel olarak nitelik gerektirmeyen işlerde istihdam ediliyor. Çağlayan, "Esneklik, sanki çalışanların istediği doğrultuda ve çalışanların isteklerine göre düzenlenecekmiş gibi yansıtılıyor. Oysa sektörün ihtiyaçlarına göre düzenlenecek" diyor. Raporda, kadın istihdamı için çözümün özel istihdam büroları ve güvencesizliği getirecek bir esnekleşmeden değil, istihdamın önündeki temel engellerden biri olan bakım yükümlülüklerinin devlet, patron ve erkekler tarafından paylaşılmasından geçtiği vurgulanıyor.
Kaynak: Birgün Gazetesi (01.12.2015)
Son 10 Kadının Adı Var