İşçinin Başına Çorap Örülecek

Çalışma koşullarının genel kurallara uymayışı, sendikal örgütlenme önündeki engeller, altına imza atılmış uluslararası sözleşmelere uymama, işverene yaranmak uğruna sicilinde pek çok olumsuz unsuru barındıran ülkede işveren yine de memnun değil. Hatta o kadar memkun değil ki, işten attığı işçi hak ettiği tazminatı mahkeme yoluyla aldığında, bu bazı işverenlerde, "işverenin alın terini haksızca almış” duygusuna yol açıyor.

Örneğin, mart ayı İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis toplantısında konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, AA’nın haberine göre, özellikle iş mahkemelerinden şikâyetçi oluyor. Mahkemelerdeki istismarı (!) önlemek için çalışma yapacaklarını üyelere duyuruyor.

Söz konusu habere göre, meclis toplantısındaki konuşmasında iş mahkemeleri ile yaşadıkları sıkıntılardan bahseden Çağlar, son zamanlarda üyelerden iş mahkemelerindeki davalar konusunda çok sayıda şikâyet aldıkları bilgisini veriyor.

Çağlar, işçi-işveren ilişkilerinin kendileri için hayati bir konu olduğunun altını çizerek, mevcut iş yasalarının temel felsefesinin işçinin haklarını korumaya yönelik olduğunu, bu durumun da bazen çok ciddi biçimde istismar edilebildiğini ileri sürüyor.

Son dönemde bu istismarların arttığını savunan Çağlar, "Altını çizmek istiyorum, yalancı şahitlerin tanıklıklarıyla haklı olunsa dahi işverenlerin iş davalarını kaybettiklerine ve çok büyük tazminatlar ödediklerine üzülerek şahit oluyoruz. İTO olarak, bu istismarların önüne geçmek üzere bir çalışma başlatıyoruz, bu konunun takipçisiyiz” ifadelerini kullanıyor. Yani zaten bir işçi mahkemeyi kazanmışsa, bunu ancak yalancı şahitlerle kazanmıştır duygusuyla hareket ediyor.

İşverenlere de birtakım görevler düştüğünü söyleyen Çağlar, istihdam konusunda her şeyi mutlaka kuralına uygun biçimde yaparak kendilerini güvenceye almak zorunda olduklarını belirttikten sonra görüşlerini şöyle özetliyor, "İşçimizin, çalışanımızın hakkını gözetmek bizim boynumuzun borcu. Fakat gecemizi gündüzümüze katarak yaptığımız çalışmaların, aldığımız risklerin getirisini de hiç kimseye haksızca yedirmeyiz. Yarın Odamızda saat 14.00’da bu konuyla ilgili bir seminerimiz var.”

Geçici çalışma sen çok yaşa!
Maliyetlerin yüksekliğinden yakınan ve normal koşullarda işçi çalıştararak tazminat ve benzeri yükü üstlenmek istemeyen işverinin rüyası olarak gündeme gelen işsizliğin de zorlamasıyla her geçen gün daha fazla yaygınlaşan geçici istihdam gerek Türkiye’de gerek dışarıda artık daha çok tercih edilir hale geliyor.

Dünya genelinde işe alım ve danışmanlık kuruluşu PageGroup bünyesinde yer alan Page Personnel tarafından 17 ülkede gerçekleştirilen "Global Geçici Çalışan Araştırması” sonuçlarına göre, işverenler geçici istihdamın işlerine sağladığı katma değerden oldukça memnun.

11 bin 250 çalışan ve 2 bin 54 işveren görüşmesindeki yaklaşık 13 bin 300 cevabın analiziyle ortaya çıkan sonuçlara göre, araştırmaya katılan tüm işverenlerin yüzde 80.4’ü, geçici istihdama pozitif yaklaşıyor. İşverenin yüzde 89’u esnekliği motive edici buluyor, yüzde 61’i ucuz maliyetli çözüm sağlandığı için tercih ediyor.
 
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi 27.03.2014
Son 10 Emeğin Gündemi