Mart Ayında 112 Emekçi Yaşamını Yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Mart Ayı İş Cinayetleri Raporu'na göre en az 112 emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Çalışma alanlarında yaşanan iş cinayetlerine dair her ay rapor hazırlayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin basın, emek ve meslek örgütlerinden derlediği veriler ışığında hazırladığı "Mart Ayı İş Cinayetleri Raporu"nu açıkladı. Hazırlanan raporda yer alan rakamlar, iş cinayetlerinin artık bir katliama dönüştüğünü bir kez daha ortaya koydu. Buna göre, tespit edebildiği kadarıyla Mart ayında en az 112 emekçi yaşamını yitirdi.
2014 Ocak ayında en az 87 emekçi, Şubat ayında en az 77 emekçiden sonra Mart ayında yine en az 112 işçinin iş cinayetlerine kurban gitmesi üzerine yılın ilk üç ayı içerisinde toplamda en az 276 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Bu derece yüksek bir rakama ulaşan iş cinayetlerinin en çok inşaat, metal, ticaret, büro, eğitim ve tarım sektörlerinde yaşandığı belirtildi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÖLÜMLER GİZLENİYOR
Bu alanlar içerisinde yine tespit edebildiği kadarıyla inşaat sektöründe, 14'ü düşme ve 6'sı ezilme, göçük nedenli olmak üzere 25 işçi can verdi. Sektörde yaşanan iş cinayetlerinin, ülkenin dört bir yanında yaygınlık gösterdiği biçimde çocuk ve göçmenlerden yaşlılara kadar uzanan bir yelpazeyi kapsadığı vurgulandı. İnşaat sektöründe yaşanan iş cinayetlerine ilişkin altı çizilen bir diğer husus da yaşanan işçi ölümlerinin gizlenmesi oldu. Mimarlar Odası'nın 24 Mart'ta yaptığı açıklamaya göre, 17 Şubat'ta hakkında tarihi sit derecesinin kaldırılmasına ilişkin iptal kararı bulunmasına rağmen Atatürk Orman Çiftliği'nde yapılan Başbakanlık Hizmet Binası inşaatında, Kontur Sel Alüminyum isimli taşeron firmada çalışan 27 yaşındaki işçi Savaş Oğuz'un düşerek ölümünün kamuoyundan gizlendiğine işaret edildi.
METALDE 20 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İşçi Sağlı ve Güvenliği Meclis'inin verilerine göre, ülkenin sanayisinin temelini oluşturan sektörlerden olan metalde ise 20 işçi yaşamını yitirdi. Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema sektöründe de Mart ayında 18 emekçi yaşamını yitirdi. Örnek olarak ise 19 Mart'ta, Kars TÜİK'te çalışan sosyolog Veysi Erim'in 6 çalışanı öldürdükten sonra intihar ettiğine dikkat çekildi. KESK Büro Emekçileri Sendikası'nın yaptığı açıklamaya göre, Veysi Erim'in mobbing uygulandığı ve kendisine ırkçı ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle bir süredir psikolojik tedavi gördüğü ve tayinini istediği raporda belirtildi.
MEVSİMLİK GÖÇ BAŞLAMADAN GÖRÜLEN ÖLÜMLER KORKUTUYOR!
Yine Tarım-Orman sektöründe de 1'i orman işçisi, 2'si balıkçı ve 12'si çiftçi olmak üzere 15 emekçi hayatını kaybetti. Raporda, Mart ayı içerisinde bu oranda bir iş cinayetinin yaşanmasının yanı sıra Nisan ayıyla birlikte, mevsimlik tarım göçünün başlayacağı ve yollarda birçok ölümün yaşanacağının altını çizildi.
YİNE SİLİKOZİS YİNE ÖLÜM...
Raporda, kot kumlama yüzünden yakalandıkları Slikozis hastalığı sonucu 58'nci işçi ölümünün yaşandığı da kaydedildi. Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde yaşayan 24 yaşındaki Osman Ceylan'ın, 20 Mart'ta can verdiği belirtildi. Osman Ceylan'ın Taşlıçay'da bulunan 160 hastadan birisiydi ve köyde yaşamını yitiren 11'nci silikozis hastası olduğu bilgileri de yine raporda yer aldı.
ÇOCUK, KADIN, GÖÇMEN VE YAŞLI EMEĞİ ÖLÜMLERİ DEVAM EDİYOR
Raporda, çocuk işçi ölümlerine de dikkat çekildi. Buna göre, biri 14 yaş ve altı, ikisi 15-17 yaş aralığında olmak üzere 3 çocuk emekçi ay içerisinde can verdi. 13 yaşındaki Resul Yılmaz, Adana'nın Seyhan ilçesinde tarlaya gübrelemeye giderken, traktörün devrilmesi, 15 yaşındaki kır pidecisinde çalışan Hüseyin Demir'in Ağrı'da bisikletiyle servis yaparken halk otobüsünün çarpması ve 16 yaşındaki Ali Fırat Belder'in ise Şanlıurfa'da çalıştığı inşaatın 9'ncu katından düşmesi sonucu can verdiği bilgileri aktarıldı. Böylece 2014 yılının ilk üç ayında altısı 14 yaş ve altı, yedisi 15-17 yaş aralığında olmak üzere 13 çocuk emekçi can vermiş olduğuna dikkat çekilmeye çalışıldı.
3 AYDA 15 KADIN İŞ CİNAYETİNE KURBAN GİTTİ
Ay içerisinde hayatını kaybeden kadın işçi sayısı ise 8 oldu. 60 yaşındaki G.Y, bahçesinde çalışırken kalp krizi, 57 yaşındaki Asiye Dağdalen tarlasına giderken traktörün devrilmesi; 64 yaşındaki Halime Sevim tarlasından dönerken patpatın devrilmesi; 24 yaşındaki sınıf öğretmeni Seda Akal, derste geçirdiği kalp krizi; 33 yaşındaki metal işçisi Mine Serten servis kazası; 25 yaşındaki metal işçisi Gamze Buran servis kazası; 31 yaşındaki acil tıp teknisyeni Sema Kurt ambulans devrilmesi ve belediye işçisi Zeynep Bilici trafik kazası sonucu can verdi. Bu rakamlarla birlikte 2014 yılının ilk üç ayında 15 kadın emekçi can vermiş olduğu raporda belirtildi.
İşçi Meclis'inin hazırladığı rapora göre, 27 Mart'ta Manisa Emekliler Parkı Yer Altı Otoparkı inşaatında duvarlardan birinde henüz belirlenemeyen bir sebeple toprak kayması sonucu 21 yaşındaki Afgan işçi Salman Muhammad Jawad toprak altında kalarak can verdi. Böylece, 2014 yılının ilk üç ayında biri Türkmen, biri Bulgar, biri Afgan, beşi Gürcü ve altısı Suriyeli olmak üzere 14 göçmen emekçi can vermiş olduğu kaydedildi. Yine çalışma alanlarına, cinsiyet, yaş ve etnik kökenine göre gruplandırılan bu iş cinayetlerinin dışında çiftçi, kamu çalışanı, metal, inşaat taşımacılık, tersane ve belediye işçisi olarak çalışan 51 yaş ve üstünde 25 emekçinin daha hayatlarını kaybettiği belirtildi.
MERSİN, İSTANBUL, KARS VE İZMİR İŞ CİNAYETLERİNDE İLK SIRADA
Rakamlarla ortaya konulan bu işçi ölümleri en çok Mersin, İstanbul, Kars ve İzmir'de yaşandı. Mart ayında 12 işçi Mersin'de; 7'şer işçi İstanbul ve Kars'ta; 6 işçi İzmir'de; 5 işçi Kocaeli'nde; 4'er işçi Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Manisa'da; 3'er işçi Bursa, Hatay, Isparta, Konya, Kütahya ve Sakarya'da; 2'şer işçi Adana, Ağrı, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Muğla, Rize, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Zonguldak; 1'er işçi ölümü ise Adıyaman, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Burdur, Çankırı, Çorum, Edirne, Giresun, Karabük, Kırıkkale, Samsun, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Irak/Erbil'de yaşandı. (İSTANBUL)
Kaynak: www.evrensel.net 02.04.2014
Son 10 Emeğin Gündemi