Şubat Ayında En Az 70 İşçi Yaşamını Yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin Şubat Ayı İş Cinayetleri Raporu'na göre, ay içerisinde 5 çocuk, 4'ü kadın işçi olmak üzere 70 işçi yaşanan iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdi. İşçi ölümleri en çok inşaat, taşımacılık, tarım ve ticaret, eğitim ve büro sektörlerinde görülürken, il düzeyinde ise Adana, Antalya, Hatay ve Kocaeli'nde yaşandı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, basın ve meslek örgütlerinden derlediği veriler ışığında hazırladığı "Şubat Ayı İş Cinayetleri Raporu"nu açıkladı. Hazırlanan rapora göre, ay içerisinde tespit edildiği kadarıyla 70 işçi, denetimsizlik ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasından kaynaklı meydana gelen önlenebilir iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçi ölümleri en çok inşaat, taşımacılık, tarım ve ticaret, eğitim ve büro sektörlerinde görülürken, il düzeyinde ise Adana, Antalya, Hatay ve Kocaeli'nde yaşandı.
TARIM İŞKOLUNDA KAZALARDA 7 İŞÇİ ÖLDÜ
Raporda yer alan verilere göre, sigortasız, düşük ücretli, taşeron çalışmanın başat olduğu inşaat sektöründe ölümler oransal olarak da artış kaydetti. Bu doğrultuda da inşaat işkolunda 17'si düşme nedenli olmak üzere 30 işçinin can verdiği belirtildi. Tır, kamyon, minibüs, otobüs, ticari taksi, kargo araçlarını kullanan şoförler ve muavinlerinin güvencesiz çalışma koşullarının da ölümlere davetiye çıkardığına dikkat çekilen raporda, taşımacılık işkolunda ise 9 işçinin hayatını kaybettiği yer buldu. Raporda, verilen sertifika ve çıkarılan yönetmeliklere rağmen tarım sektörü emekçilerinin sorununun özüne değinmediğine ise tarım işkolunda 7 emekçinin can vermiş olması işaret edildi. Yine ticaret, büro, eğitim, güzel sanatlar işkolunda 7 emekçinin ay içerisinde yaşamını yitirdiği raporda kaydedildi.
HAYATINI KAYBEDEN ÇOCUK İŞÇİLERİN 3'Ü 14 YAŞIN ALTINDA
Raporda yer alan veriler arasında çocuk işçiler de yer aldı. Buna göre, üçü 14 yaş ve altı, ikisi 15-17 yaş aralığında olan 5 çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu ölümler ise raporda yer bulduğu üzere şöyle yalandı: "12 yaşındaki tarım emekçisi Ahmet Güneysu elektrik çarpması, 15 yaşındaki çoban Seyrani Köstü silahla vurulma, 16 yaşındaki Suriyeli inşaat işçisi Abdul Hakim ve 17 yaşındaki inşaat işçisi Emre Aksüt düşme, 13 yaşındaki futbolcu Yavuzhan Gemisi ise antreman esnasında fenalaşma sonucu can verdi."
Ay içerinde 4 kadın işçinin de yaşamını yitirdiği, raporda yer alan veriler arasında yer buldu. 18 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Sibel Can Polatlı romörktan düşme, 36 yaşındaki halı fabrikası işçisi Fatma Ünlübaş servis kazası, 35 yaşındaki işsiz öğretmen Gamze Filiz Arslan intihar, 25 yaşındaki çocuk giyim mağazası işçisi Derya Borçin ise trafik kazası sonucu hayatını kaybettiği raporda kaydedildi.
6 GÖÇMEN İŞÇİ DE YAŞAMINI YİTİRDİ
Denetimsizlik ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasından kaynaklı meydana gelen önlenebilir iş kazalarında hayatını kaybedenler arasında ülkelerindeki savaştan Türkiye'ye gelmiş 6 işçi de bulunuyor. Suriyeli inşaat işçileri Zeki Cuma Ahmed, Ghaıyath Alezza, Abdul Hakim, Cesim El Musd, Mustafa Javuer ve atık kağıt işçisi Ahmed Melli, sigortasız çalışma koşulları içerisinde günde 10 TL'ye denk gelen bir ücret karşılığında ülkelerinden uzakta yaşamını yitirdi.
Raporda dikkat çekildiği üzere, 2013 yılında 22 göçmen işçinin yaşamını yitirdiğini tespit edilirken, 2014 yılının ilk iki ayında ise şimdiden 13 göçmen işçinin yaşamlarını yitirdiğinin altı çizildi.
Raporda iş cinayetlerinin sorumlularının devlet ve sermaye olduğu, yaşanan her işçi ölümünde adalet sağlanması ve sorumlular en ağır biçimde cezalandırılması gerektiği vurgusu yapıldı.
Kaynak: evrensel.net 03.03.2014
Son 10 Emeğin Gündemi