1. Son dönemde ülkemiz ekonomisinde yaşanan bazı gelişmeler çalışanların yaşama şartlarını olumsuz etkileyecek nitelikte olmuştur. Döviz fiyatlarındaki artışla birlikte başta petrol ürünleri olmak üzere bazı temel mal ve hizmetlere yapılan zamlar ve enflasyondaki artış eğilimi dar ve sabit gelirli kesimlerin satın alma gücünü düşürmektedir. 2018 Yılı Programı ve Merkezi Yönetim Bütçesi çalışanlar açısından bazı olumsuz düzenlemeler içermektedir. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, başta ücretli çalışanlar olmak üzere tüm vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını etkileyecek konularda uygulanacak politikaların takipçisi olacaktır.
2. Demokrasiye, anayasal düzene ve seçilmiş meşru hükümete karşı 2016 yılında gerçekleştirilen "kalkışma hareketi” başta işçiler olmak üzere, ülke insanının memleketine sahip çıkmasıyla önlenmiştir. Kalkışmanın artçı etkilerinin içerde ve dışarıda halen devam ettiği görülmektedir. Teröre karşı etkin ve kararlı politikaların ivedilikle uygulanması gereği açıktır. Kuşkusuz olaya karışan suçlular en ağır biçimde cezalandırılmalıdır. Ancak bu yapılırken, masum olanların da hakları en kısa sürede iade edilmelidir. Bu konudaki olumlu bazı yasal düzenlemeler uygulamada karşılığını bulmalıdır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, darbe terörüne yol açanlarla hukuk ilkeleri çerçevesinde mücadele edilmesini desteklemektedir.
3. Kamuoyunda taşeron olarak adlandırılan alt işverenlik uygulaması, 6552 sayılı yasayla bazı iyileştirmeler yapılmış olsa da, çalışma hayatını olumsuz etkileyen, ayırımcılığa ve kuralsızlığa yol açan bir istihdam biçimi olmaya devam etmektedir. Kamuda halen birçok işyerinde asıl iş taşeron aracılığıyla yapılmaktadır. Bu uygulama özel sektör işverenlerini de cesaretlendirmektedir. İşçi olarak çalışanların sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi hakları korunarak düzenleme yapılması esas olmalıdır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, milyonlarca işçi ailesini doğrudan etkileyen taşeron uygulamasının adil ve kalıcı şekilde bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep etmektedir. Bu kapsamda, kamu kesiminde çalışan taşeron işçileri belirsiz süreli iş kapsamına (kadroya) alınmalıdır.
4. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, geçici işçilik konusunda da kalıcı bir çözüm talep etmektedir. Taşeron düzenlemesi yapılırken, kamuda çalışan geçici işçilerin sorunu da kapsama alınmalı, işçiler arasında ayırım yapılmamalıdır. Yıllardır başarılı olarak çalışan, bilgi, beceri ve deneyimleri ile işyerine faydalı geçici işçilerin mağduriyetleri artık sona erdirilmelidir.
5. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, çalışma hayatının ve ülkenin geleceğinin hazırlanmasında sendikal örgütlülüğün önemini ve gereğini vurgulamaktadır. 10 Ağustos 2017 günlü toplantısında alınan karar doğrultusunda, 26 Ekim 2017 günü sendikalarımızın geniş katılımıyla yapılan ve örgütlenmenin önündeki hukuki, siyasi ve fiili tüm sorun ve engelleri ortaya koyan, tespit edilen sorunları sistematik bir şekilde ele alarak örgütlü işçi sayısını arttırılabilmek amacıyla katılımıyla hazırlanan "örgütlenme” raporunu değerlendirmiştir. Bu doğrultuda hazırlanacak "yol haritası” çerçevesinde tüm üye sendikaların faaliyetlerini kararlılık içinde sürdürmeleri kararlaştırılmıştır. Örgütlenme çalışması yapılan işyerinde, ihtiyaç olması halinde tüm sendikalarımız, maddi ve manevi desteğini verecektir.
6. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, ülkemizin daha güçlü ekonomiye kavuşması, toplumsal refahın yaygınlaşması ve adaletli dağıtılması, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleşmesi, milli iradenin her alanda egemen kılınması, işçi hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi konularında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekte kararlıdır.
7. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, üye sendikalarımızda örgütlü işçilerin sürdürdükleri bütün meşru ve haklı mücadelesini desteklemeye ve katkı vermeye devam edecektir.
Kaynak: www.turkis.org.tr
TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI... Görselleri