Ücretime Zam Yapılmadı...


Merhabalar İrfan Bey, 

1.5 seneye yakın çalışıyorum zam ayı geldi zam yapıldı fakat bana zam yapılmadı bu durumda işten çıkarsam kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilir miyim, Teşekkürler... 

Merhaba Sayın okuyucumuz 

Öncelikle belirtmeliyiz ki işverenin işçilerine eşit işlem yapma yükümlülüğü vardır. Bunun yanında İş yasamız ayrımcılığa karşı çeşitli yaptırımlar da getirmektedir. İşyerinizde genel anlamda bir ücret artışı yapılırken bazı işçilerin bu artıştan istisna tutulmasının nedenlerine bakmak gerekir. Örneğin işveren işyerinde ücret artışını performans ölçütüne bağlayıp artışı buna göre yapıyorsa ve yapılan değerlendirme sonucunda performansı düşük çalışanlarına daha düşük zam yapması anlaşılabilir bir durumdur. Ya da işyeri ekonomik kriz içerisinde olup da hiçbir çalışana artış yapılmaması da kabul edilebilir. Ancak ortada hiçbir objektif neden yokken bir ya da bir kısım çalışanın diğerlerinden ayrı tutularak bunlara hiç ücret artışı yapılmaması keyfi ayrımcılık anlamıma gelir ve yaptırıma tabidir. Böyle bir keyfi ayrımcılığa uğrayan çalışan elbette ki iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirebilir ve kıdem tazminatını talep ederek işten ayrılabilir. Haklı nedenle işten ayrılan bir kişi prim ödeme gün şartlarını (en az 600 gün son 120 gün kesintisiz olacak) da yerine getirmiş olmak koşuluyla işsizlik ödeneğinden de yararlanabilir. 

İyi günler 
 
*****

İyi günler Hüseyin Bey 

Yaklaşık beş yıldır aynı işyerinde çalışıyorum fakat geçen eylül ayında genetik bir teşhis kondu ve kimyasal tedavi radyoterapi gördüm iki büyük ameliyat geçirdim dokuz aydır sağlık kurulu raporum vardı ama bitmek üzere. Zor bir dönem geçirdim ve hala hareketlerim kısıtlı olduğu için verimli çalışamıyorum çalıştığım sektörde buna uygun değil. Ayrıca toparlanmam için süreye de ihtiyacım var. Benim sormak istediğim şu dokuz ay raporlu olmama rağmen işten çıkışım verilirse işsizlik maaşı alabilir miyim? 

Teşekkürler. 

Merhaba Sayın Okuyucumuz 

Öncelikle size geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimi iletiyorum. Sorunuzun yanıtına gelecek olursak; bir hatırlatma ile başlamak isterim. Sağlık koşullarınız mevcut işinizi yapmanıza engel teşkil ediyorsa bu durumunuzu doktor raporu ile kanıtlamak suretiyle siz iş sözleşmenizi kendiniz sona erdirip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Yani işverenin sizi işten çıkarmasını beklemek durumunda değilsiniz. Diğer taraftan sağlık sebepleri ile iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdiren bir çalışan da işsizlik ödeneğinden yararlanabilir. İşsizlik ödeneğinden yararlanma konusundaki prim ödeme gün şartları her ne kadar son 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ön görse de sizin raporlu olduğunuz dönem bu 120 gün kesintisizlik kuralına aykırı değildir. Özetle gerek iş sözleşmenizi kendiniz sona erdirmeniz gerekse işveren tarafından işten çıkarılmanız koşulunda işsizlik ödeneğinden yararlanabilirsiniz. 

İyi günler 
 
*****

Merhaba Hüseyin Bey 

Ben 10 aydır bir fabrikada çalışıyorum. Başka bir şehre acil taşınmak zorundayım. İstifamı vereceğim ancak ihbar süremi tamamlamam imkânsız. SGK'dan taşınmak için evrak götürebileceğimi duydum doğruluk payı var mıdır? Nasıl bir yol izlemeliyim. 

Teşekkürler... 

Merhaba Sayın okuyucumuz 

İş yasamız gerek işten ayrılmalarda, gerekse işten çıkarmalarda bir bildirimde bulunma süresi (ihbar öneli) ön görmektedir. Bunun nedeni işten ayrılan kişinin yerine işverene işlerinin aksamaması için yeni bir eleman bulmasına olanak sağlamak, işten çıkarılan kişi için ise yeni bir iş bulmasına imkân sağlamaktır. Bu ihbar süreleri işçinin işyerinde çalışma süresine göre iki ila sekiz hafta arasında değişmektedir. Sizin çalışma sürenize isabet eden ihbar öneli süresi altı ayı aştığınız için dört haftadır. Bu ihbar süresini çalışmadan işten ayrılırsanız işveren sizden ihbar tazminatı talep edebilir. SGK'dan bir evrak alıp işverene götürmek gibi bir uygulama yoktur. Bu konuda aldığınız bilgi doğru değil. Bu nedenle en uygun yöntem işvereni durumunuzun acili yeti konusunda ikna etmeniz ve iyi niyet kuralları çerçevesinde ihbar sürenizi çalışmadan o işyerinden ayrılmak olabilir. 

İyi günler
 
HÜSEYİN İRFAN FIRAT
 
Kaynak: Yurt Gazetesi (05.11.2015)

Son 10 Makaleler